@article { author = {asadollahi, sadegh and عرفانی مجد, نعیم and ساری, محسن and چاجی, مرتضی and مموئی, مرتضی}, title = {Effect of replacing barley starch by beet pulp and addition of the roasted canola seed on reticulo- rumen histology tissue and fermentation parameters of lambs fed by high concentrate diets}, journal = {Iranian Veterinary Journal}, volume = {11}, number = {2}, pages = {5-18}, year = {2015}, publisher = {Shahid Chamran University of Ahvaz}, issn = {1735-6873}, eissn = {2676-704X}, doi = {10.22055/ivj.2015.10108}, abstract = {    In order to investigate the effect of partial replacement of barley starch with neutral detergent soluble fiber with or without roasted canola seed on histomorphometry of lamb rumen, reticulum and rumen fermentation parameters, 24 Arabian male lambs were used for 84 days in a completely randomized design with a 2×2 factorial arrangement of treatments. Dietary treatments were, 1) starch of barley, 2) starch of barley with roasted canola seed 3) beet pulp and 4) beet pulp with roasted canola seed. Forage:conceantrat ratio was 10: 90 for all diets. Partial replacement of starch with beet pulp led to increase thickness of the epithelium, tunica muscularis and the rumen wall (p<0.01). Interactions between carbohydrate source with roasted canola seed were significantly associated with villus height and thickness of the epithelium, and addition of the roasted canola seed to the diet with high soluble fiber lead to significant increases in both parameters compared with high starch diets. Partial replacement of starch with soluble fiber increased height, thickness and number of folds, the thickness of the epithelium, muscular floor and the reticulum wall (p<0.01). Addition of canola seed was followed by increase in the number of folds, the thickness of the epithelium and muscular wall in the reticulum. High starch diets decreased rumen pH and addition of canola seed increased this parameter. Partial replacement of starch with soluble fiber and addition of roasted canola seed increased acetate concentration and decreased concentration of propionate, butyrate, and isobutyrate. The results of this study showed that partial replacement of starch with neutral detergent soluble fiber and addition of fat from roasted canola seed could affect the histological structure of reticulo- rumen and increased absorption of volatile fatty acids, prevent their accumulation in the rumen and provide a more favorable pH when animals fed by high concentrate diets.}, keywords = {Roasted canola seed,Beet pulp,Fermentation parameter,Reticulo-rumen Histomorphometry,Fattening lambs}, title_fa = {بررسی اثر جایگزینی نشاسته جو با تفاله چغندر و افزودن دانه برشته کانولا بر هیستومورفومتری شکمبه، نگاری و فراسنجه های تخمیر شکمبه ای بره های تغذیه شده با جیره های پرکنسانتره}, abstract_fa = {    به منظور بررسی اثرات جایگزینی بخشی از نشاسته‌ی جو با تفاله‌ی چغندر قند، با و یا بدون دانه‌ی برشته‌ی کانولا بر خصوصیات هیستومورفومتری شکمبه، نگاری و فراسنجه‌های تخمیری، 24 رأس بره‌ی نر نژاد عربی در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل 2×2 به مدت 84 روز مورد استفاده قرار گرفت.  تیمارهای آزمایشی عبارت بودند:  نشاسته‌ی جو، نشاسته‌ی جو همراه با دانه‌ی برشته‌ی کانولا، تفاله‌ی چغندر قند و تفاله‌ی چغندر قند با دانه‌ی برشته‌ی کانولا. جیره‌های مورد استفاده حاوی 90 درصد کنسانتره و 10 درصد علوفه بودند.  جایگزینی بخشی از نشاسته‌ی جو با تفاله‌ی چغندر قند موجب افزایش معنی‌دار ارتفاع و ضخامت پرزها، ضخامت بافت پوششی، طبقه‌ی عضلانی و کل دیواره‌ی شکمبه شد.  افزودن دانه‌ی برشته‌ی کانولا به جیره‌ها افزایش معنی‌دار فراسنجه‌های ارتفاع پرز و ضخامت بافت پوششی را موجب گردید.  هم‌چنین اثر متقابل جیره‌ها در ارتباط با ارتفاع پرز و ضخامت بافت پوششی معنی‌دار بود.  جایگزینی بخشی از نشاسته‌ی جو با تفاله‌ی چغندر قند موجب افزایش معنی‌دار ارتفاع، ضخامت و تعداد چین‌ها، ضخامت بافت پوششی، طبقه‌ی عضلانی و ضخامت کل دیواره نگاری شده بود.  افزودن دانه‌ی برشته‌ی کانولا به جیره‌های حاوی نشاسته و تفاله‌ی چغندر قند افزایش معنی‌دار شاخص‌های تعداد چین، ضخامت بافت پوششی و دیواره‌ی عضلانی نگاری را به دنبال داشت.  در جیره‌های حاوی نشاسته‌ی جو در مقایسه با جیره‌های دارای تفاله‌ی چغندر قند، کاهش معنی‌دار pH مایع شکمبه مشاهده گردید.  افزودن دانه‌ی برشته‌ی کانولا افزایش معنی‌دار pH مایع شکمبه را در پی داشت.  جایگزینی بخشی از نشاسته‌ی جو با تفاله‌ی چغندر قند افزایش غلظت استات و کاهش غلظت پروپیونات، بوتیرات و ایزوبوتیرات را موجب گردید.  روند مشابهی با افزودن دانه‌ی برشته‌ی کانولا به جیره‌ها برای فراسنجه‌های غلظت استات، پروپیونات و بوتیرات مشاهده گردید.  به طور کلی نتایج نشان داد، جایگزینی  بخشی از نشاسته‌ی جو با تفاله‌ی چغندر قند و نیز افزودن چربی از منبع دانه‌ی برشته‌ی کانولا به این جیر‌ه‌ها موجب بهبود ساختار بافتی شکمبه- نگاری می‌گردد.}, keywords_fa = {دانه برشته کانولا,تفاله چغندر قند,فراسنجه های تخمیری,هیستومورفومتری شکمبه نگاری,بره پرواری}, url = {https://www.ivj.ir/article_10108.html}, eprint = {https://www.ivj.ir/article_10108_7cfae95517d9b8f5ddbeda79ec770d2a.pdf} }